Priča o pH - zanimljivosti

Izvor: http://planb.hr/filmovi-katastrofe/

Izvor: http://planb.hr/filmovi-katastrofe/

andromeda

Kako je pH dospio u Hollywood, može li želudac probaviti samog sebe, zakiseljava li kiseli limun organizam? O tome i još nekim zanimljivostima čitajte u nastavku.

SF i pH

Film Virus Andromeda (snimljen 1971. godine prema SF romanu objavljenom 1969. godine) bio je prijeloman trenutak u karijeri američkog romanopisca Michaela Crichtona koji je kasnije postao poznat po Jurassic Parku. Ideja romana je tajanstveni satelit i patogen koji raste u ljudskoj krvi ubijajući inficiranu osobu, no  samo unutar normalnog pH raspona (uski raspon oko 7,40). U filmu su jedine preživjele osobe uplakana beba u stanju alkaloze (njezin krvni pH je alkalniji od normalne razine zbog prekomjernog ispuštanja CO2 uzrokovanog hiperventilacijom) i pijani starac u stanju acidoze (koju uzrokuje prekomjerni unos alkohola).


Želudac probavlja želudac?

Izvor: https://www.alnmag.com/news/2017/01/artificial-stomach-engineered-thanks-lab-mice

Roštilj i pivo su lijepa kombinacija, ali ako želudac može probaviti meso, što ga spriječava u probavljanju samog sebe? Ljudski želudac koristi klorovodičnu kiselinu i enzime kao što je pepsin za razgradnju proteina koji su ušli u želudac. Želučana sluz, pored podmazivanja, oblaže stijenku želuca i štiti ju od vlastitih želučanih sokova. pH vrijednost u našim želucima je obično oko 2. Ako je vrijednost niža (jako kisela), stijenka želuca postaje ranjiva. Zdravlje našeg želuca ovisi o pH.


Za Vaše zdravlje, živjela lužnatost!

Izvor: http://www.ionizeroasis.com/blog/acid-vs-alkaline/

Ljudi postaju sve svjesniji važnosti zdravlja. Zdrava hrana je vrlo popularna ovih dana. Međutim, mnogi ljudi pogrešno razumiju značenje „kisele i lužnate hrane“. Ovdje se riječi kiselo i lužnato ne odnose na pH same hrane nego na pH hrane kad ju tijelo apsorbira. Na primjer, limun je vrlo kiseo, ali spada u lužnatu hranu. Ljudsko tijelo je najzdravije kad je blago lužnato. Stoga, ne smijemo jesti samo kisele namirnice kao što su meso i riba, nego i lužnatu hranu: VOĆE I POVRĆE!


Je li kiša u našim gradovima kisela?

Izvor: https://impremedia.net/images-of-air-pollution-effects/


Jeste li ikada osjetili nelagodu u očima kad je kišilo? Na tom osjećaju možete zahvaliti kiseloj kiši ili točnije njenom uzroku  SO2 i NOx, otpadu tvornica i motornih vozila koji u kombinaciji s vodom formiraju sumpornu i dušičnu kiselinu u kiseloj kiši. pH kiše koja padne u prirodi gdje je zrak čist biti će oko 6 – ta je kiša blago kisela. Međutim, u velikim gradovima, pH kiše, pogotovo kada počinje padati, može iznositi oko 4.


Jesu li hortenzije prirodni lakmus papir?

Izvor: https://www.southernliving.com/garden/flowers/pruning-hydrangeas

Kao što znate, hortenzija je cvijet zapanjujućih boja - bijele, plave ili ružičaste. Jeste li znali da je ta varijabilnost boje povezana s pH tla? Kiselo tlo s pH vrijednostima 4,5 do 5 daje svijetlo plave hortenzije, a smanjenjem kiselosti tla boja postaje sve crvenija. Ovo je upravo suprotno od lakmus papira, stoga opravdano hortenzije možemo nazvati prirodnim lakmus papirom.


Konji trče na travu

Izvor: http://7-themes.com/collections/brown-horse-running-wallpapers/4424550/

U Engleskoj postoji izreka: "Konji trče na travu", što znači da je potrebna trava visoke kvalitete za uzgoj dobrih pasmina konja. S druge strane planete, u Japanu, tlo je kiselo s pH vrijednostima od 4.2 do 5.5 te s puno manje kalcija, fosfata i magnezija nego u Engleskoj gdje se pH tla kreće do 6,5 ili čak 7. Budući da divlja trava u Japanu ne doprinosi podizanju konja s jakim kostima, kontinuirano se nastoji oslabiti kiselost tla dodavanjem kalcijevog karbonata i vapnenca s magnezijevim oksidom.


Preuzeto sa: HORIBA