Baždarenje, umjeravanje ili kalibriranje termometra

Umjeravanje termometra

Umjeravanje termometra

Baždarenje, umjeravanje ili kalibriranje termometra je jednostavan proces koji je poželjno s vremena na vrijeme provesti radi sigurnosti u točnost mjerenja. Proces je sam po sebi jednostavan i možete ga lako provesti sami u vlastitom aranžmanu.

Kao i kod klasičnoga umjeravanja potrebna nam je neka referentna vrijednost za koju smo sigurni da je baš te vrijednost na koju umjeravamo instrument. Mi ćemo se vezati na ledište i vrelište vode kao referentne točke, pa će iz tog razloga biti opisane dvije metode.


Metoda ledišta vode

1. Usku posudu napunite ledom pa zalijte hladnom vodom.

2. Promiješajte vodu i pustite da odstoji 3min.

3. Nakon 3min ponovno promiješajte i umetnite termometar na način da ne dodiruje stijenke posude.

4. Očitajte temperaturu - trebala bi iznsositi 0°C. Ako postoji odstupanje, zabilježite ga i podesite uređaj tako da pokazuje točnu temperaturu.



Umjeravanje termometra metodom vrelišta vode

1. Zakipite vodu u prikladnoj posudi.

2. Kada voda počne ključati umetnite termometar tako da ne dodiruje stijenke posude.

3. Očitajte temperaturu - trebala bi iznsositi 100°C. Ako postoji odstupanje, zabilježite ga i podesite uređaj tako da pokazuje točnu temperaturu.

(Temperatura vrelišta varira s promijenom nadmorske visine, pa je prva metoda puzdanija ako nemate točan podatak koja je nadmorska visina na kojoj radite umjeravanje)



Termometar koji smo umjeravali je tvornički deklariran +/1°C u rasponu od -10°C do + 100°C. Kako je i vidljivo na fotografijama, ovaj termometar radi ispravno jer su njegova mjerenja unutar tvornički deklariranog odstupanja od +/-1°C.