Kako održati zdrastveno ispravnu vodu u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Kako održati razinu zdrastveno ispravne vode u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Kako održati razinu zdrastveno ispravne vode u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Kako održati razinu zdrastveno ispravne vode u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Bazeni i lječilišta zahtijevaju kontinuirani sanitarni nadzor kako bi se spriječio razvoj algi i uništile štetne bakterije. Za dezinfekciju bazena se najčešće koristi klor. Klor je jak oksidant , ali i drugi oksidansi, kao što su brom i jod također se koriste za dezinfekciju bazena. Ovisno o razini pH, klor će biti prisutan kao hipokloritna kiselina (HOCl), koji je najučinkovitiji oblik za sanitizaciju, ili kao manje djelotvorni hipoklorit ion (OCL). Klor će biti prisutan u većim koncentracijama kao hipokloritne kiseline ispod pH 7,6. Klor se može kombinirati s drugim molekulama koje se nalaze u vodi; kada se kombinira s amonijakom, kloramini se formiraju, koji su praktički neučinkoviti za dezinfekciju i odgovoran je za proizvodnju poznatog i neugodnog "klor" mirisa.

Budući da je prisustvo klora u bilo kojem obliku ovisan o pH, pH bi trebao biti uravnoteženi na odgovarajućoj razini kako bi se povećala učinkovitost sanitacije i osigurala udobnost plivača. Idealna razina pH je obično između 7,2 i 7,6. Razine pH iznad toga uvelike smanjuju učinkovitost klora dok razine pH ispod te mogu uzrokovati iritaciju kože i oka. Osim pH, koncentracija sredstva za sanitaciju koji se koristi također treba mjeriti. Koncentracija klora može se mjeriti kao slobodni klor (klor koji je na raspolaganju za aktivnu dezinfekciju) ili ukupni klor (u kombinaciji klora koji više nije dostupan za dezinfekciju, pored slobodnog klora).

Idealne koncentracije klora variraju ovisno o uvjetima u bazenu ili kupalištu. Klor će se razbiti kad je izložen UV svjetlu. Kako bi se stabilizirao klor u prisustvu UV svjetla,  u vanjskim bazenima se može dodati cijanurna kiselina. Međutim, visoke razine cijanurne kiseline mogu smanjiti sanitarne sposobnosti klora. Drugi parametar koji treba uzeti u obzir je temperatura. Mikroorganizmi rastu brže na višim temperaturama, pa sanitacija bazena ili kupališta ovisi o temperaturi vode.  To se posebno odnosi na grijane bazene i lječilišta. Općenito je pravilo da za svaki porast temperature vode od 5,5°C iznad 27°C, koncentracija potrebnog sredstva za sanitizaciju  se udvostručuje.

Slobodni klor je mjera količine raspoloživog klora prisutnog u bazenu ili kupaluištu, druga svojstva vode mogu utjecati na sposobnost da klor pravilno dezinficirati. Dovoljna koncentracija slobodnog klora može biti prisutna u otopini, ali na temelju određenih svojstava klor ne može biti učinkovit. Oksidacijsko Redukcijski Potencijal (ORP) izravno mjeri koliko je jak oksidacijski potencijal u otopini, i na taj način određuje učinkovitosti sanitacije. Dva bazena s istom koncentracije slobodnog klora mogu imati potpuno različite vrijednosti ORP na temelju pH, koncentraciji cijanurne kiseline i temperature. Zbog toga je ORP najbolji pokazatelj koliko je učinkovito voda u bazenu ili kupalištu dezinficirana. Dok optimalne razine koncentracija variraju ovisno o vrsti sredstva za sanitaciju koje se koristi, razinu ORP treba održavati iznad 650 mV za bazene i kupališta koja su tretirana klorom, bromom ili jodom.

Instrumente za kontrolu kvalitete vode u bazenima možete vidjeti ovdje:

Ručni fotometar za slobodni klor

MW-10

Ručni fotometar za totalni klor

MW-11

HI 96710 Fotometar za Mjerenje Slobodnog/Ukupnog Klora i pH VrijednostiHI98121 pH metar i ORP metar