IRROMETER SR (60CM)

IRROMETER SR (60CM)

SKU: 1941 Kategorije: ,
Na upit
Sve cijene su izražene u eurima i s uračunatim PDV-om.
Dodaj u upit za ponudu

Tenziometar je namijenjen za kontrolu prisutnosti vode u tlu pri uzgoju kultura kao što su jagode, meko voće, povrće, šparoge na otvorenim poljima, u tunelima, u staklenicima, hmelj, voćke, rasadnici drveća i grožđa.

Tenziometri Irrometer® nove generacije opremljeni su novim vodootpornim manometrom od nehrđajućeg čelika s poboljšanom kompenzacijom tlaka i praktično se očitavaju s gornje strane. Integriran je spremnik vode za jednostavno nadomještanje izgubljene vode na terenu. Keramički vrh je zamjenjiv. Tenziometar je napunjen vodom bez zraka i izuzetno brzo reagira na promjene potencijala vode u tlu.

Raspon: od 0 do 100 Centibar / kPa potencijal vode u tlu
Zabrtvljen navojni poklopac sa spremnikom
Osovina: OD 22 mm, ID 12 mm, stijenka 5 mm
Keramički vrh: 7 cm
Duljina: 60 cm
Preporučeni pribor: Servisna jedinica (šifra 1990)

Princip rada tenziometra je sasvim različit od ostalih sistema koji mjere postotak vlažnosti. Ponaša se kao “umjetni korijen” s brojčanikom koji konstantno mjeri u kako korijenje radi svoj posao.

Porozni keramički vrh se postavlja u zemlju na željenu dubinu korijenove zone. 

  • Kod suhog zemljišta, voda biva izvučena iz instrumenta. Smanjivanje količinu vode u instrumentu stvara vakum koji se očitava na brojčaniku. Veće vrijednosti ukazuju na suho tlo.
  • Navodnjavanjem se ovaj postupak preokreće. Naime, vakum koji je stvoren zbog suhog zemljišta sada uvlači vodu iz zemljišta natrag u instrument, i brojčanik pokazuje niže vrijednosti.

Vrijednost od 50 na brojčaniku pokazuje da korijenje dobiva istu količinu vode, bez obzira je li biljka na pjeskovitom ili glinenom zemljištu.

Zbog jedinstvenog principa rada nisu potrebna nikakva preračunavanja pod normalnim uvjetima rada za različite tipove zemljišta.

IRROMETER konstantno mjeri trenutnu vlažnost zemljišta u zoni korijenovog sistema biljke.

Video upute za instalaciju Irrometer tensiometra:

Dodatne informacije